# **Defining Essential, Executable Ocean Observing**

## OceanObs Research Coordination Network

## Sunday, 16 February 2020 | 8:30am – 5:30pm // San Diego, California

Venue: Hilton San Diego Bayfront, Room 500, Cobalt Level (One Park Boulevard, San Diego, CA 92101)

#### Agenda

#### 08:30 - Sign-in

#### 09:00 – (20 mins) | Welcome and Charge for Meeting [Room 500]

- a. RCN Context and Meeting Objectives (F. Muller-Karger) (5 mins)
- b. UN Decade on Ocean Science for Sustainable Development (Updates) (M. Leinen) (10 mins)
- c. Q&A (5 mins)

#### 09:20 – (15 mins) | Briefing from The National Ecological Observatory Network (NEON) [Room 500]

a. Models for short-term achievements in Earth observing (T. Gulbransen)

## 09:35 – (45 mins) | OceanObs Priority Initiatives – Part I [Room 500]

- a. Introduction and objectives (5 min)
- b. Post-OceanObs'19 community action (3 mins each)

Integrated Ocean Observations - Coastal to Global (J. Barth) Integrated Ocean Observations - Multidisciplinary (M. Cronin)

Governance (T. Tanhua)

Interoperability (J. Pearlman)

Data Integration with User Products (J. Hausman)

Tech Infrastructure (B. Howe)

Marine Debris (N. Maximenko)

HABs (C. Anderson)

c. Q&A (15 minutes)

#### 10:20 - (10 mins) | Breakout Introductions [Room 500]

- a. Goal of the sessions (E. Lindstrom, M. Visbeck, et al.)
  - 1. Anticipated goals of the OceanObs enterprise
  - 2. Focus on achievable tasks over 6-12 months & identify champions
  - 3. All sessions should discuss interoperability and best practices

## 10:30 - (15 mins) | BREAK & DISPERSE

## 10:45 - (75 mins) | Breakout Sessions I [Parallel] - Develop Specific Plans and Coordination Needs

## **Impacts and Applications**

Marine Debris
Harmful Algal Blooms

Marine Extreme Events and Hazards

#### **Ocean Observing Systems**

Air Sea Flux Deep Ocean

**Ecosystems and Biodiversity** 

#### **Technology & Interoperability**

Tech Infrastructure
Interoperability
Powering OceanObs
Other Technology Innovations

#### **Governance & Engagement**

Governance

**Capacity Development** 

Community Building/Ocean Partnerships

Blue Economy

#### Data Management, Products, and Interoperability

Modeling and Assimilation

Open Data Science

Data Integration with User Products

**Best Practices** 

12:00 - (60 mins) | LUNCH [ON YOUR OWN]

#### 1:00 – (60 mins) | Breakout Sessions Report-out and Discussion [Room 500]

- a. 5 min report-outs on each session (25 mins)
- b. Sponsors feedback (10 min)
- c. Q&A (15 min)

## 2:00 – (40 mins) | OceanObs Priority Initiatives – Part II [Room 500]

a. Post-OceanObs'19 community action (3 mins each)

Blue Economy (R. Rayner)

Powering OceanObs (C. Schmaus)

Deep Ocean (P. Heimbach)

Ecosystems and Biodiversity (M. Estes)

Open Data Science (C. Gentemann)

Capacity Development (A. Valauri-Orton, B. Arbic)

Community Building/Ocean Partnerships (J. White)

Modeling and Assimilation (S. Akella)

a. Q&A (15 minutes)

#### 02:40 - (75 mins) | Breakout Sessions II [Parallel] - Finding commonalities, cooperation, and integration

#### **Impacts and Applications**

Marine Debris

Harmful Algal Blooms

Marine Extreme Events and Hazards

#### **Ocean Observing Systems**

Air Sea Flux

Deep Ocean

**Ecosystems and Biodiversity** 

## **Technology & Interoperability**

Tech Infrastructure

Interoperability

**Powering OceanObs** 

Other Technology Innovations

## 4:00 - (15 mins) | BREAK

#### 4:15 – (45 mins) | Breakout Sessions Report-out and Discussion [Room 500]

- a. 5 min report-outs on each session (25 mins)
- b. Sponsors feedback (10 min)
- c. Q&A (10 min)

## 5:00 – (15 min) Open Discussion [Room 500]

## 5:15 – (15 mins) | Summary and Next Steps [Room 500]

- a. Review Major Outcomes (F. Muller-Karger)
- b. Actions and Follow-on Activities (E. Lindstrom, J. Newton)
- c. Concluding Remarks (M. Visbeck)

#### 5:30 - Workshop Concludes

#### **Governance & Engagement**

Governance

Capacity Development

Community Building/Ocean Partnerships

Blue Economy

## Data Management, Products, and Interoperability

Modeling and Assimilation

Open Data Science

Data Integration with User Products

**Best Practices** 

# **Meeting Spaces**

Cobalt 501 A -8 - 16 people

Cobalt 501 B -8 - 16 people

Cobalt 501 C -8 - 32 people

Cobalt 520 - 8 - 32 people

Cobalt 500 – Theater seating for 100

